.
Η ΜΥΠΙ ιδρύθηκε το 1993 στο ΓΝ «Άγιος Παύλος» Θεσ/νίκης με σκοπό να καλύψει ειδικές θεραπευτικές ανάγκες στην αντιμετώπιση των εκτάκτων ή χρονίων περιστατικών της Υπερβαρικής Ιατρικής που εμπίπτουν στις θεραπευτικές της δυνατότητες.
Αποτελεί την πρώτη πολυθέσια Μονάδα στο ΕΣΥ και από την έναρξη λειτουργίας της αποτελεί Μονάδα πιλότο στον ανάλογο τομέα εξυπηρετώντας γεωγραφικά τον ευρύτερο χώρο της Β. Ελλάδος (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Νησιά Βορ. Αιγαίου). Aπό τον Ιούνιο του 2013 μέσω των ΕΣΠΑ έχει εγκατασταθεί η νέα πολυθέσια Μονάδα με δυνατότητα εντατικής θεραπείας και θεωρείται η πλέον σύγχρονη στα Βαλκάνια.
Σημαντική δράση της ΜΥΠΙ σε εθνικό επίπεδο είναι η υγειονομική της ευθύνη σε όλες τις υποβρύχιες στρατιωτικές δραστηριότητες αλλά και στις ανάλογες του ΝΑΤΟ στο «ευαίσθητο» διαμέρισμα του Βορείου Αιγαίου.
Επιπλέον η ΜΥΠΙ αντιμετωπίζει στο προαναφερθέν γεωγραφικό διαμέρισμα τα καταδυτικά σύνδρομα που σχετίζονται με την υποβρύχια δραστηριότητα (Βαροτραύματα, Καταδυτική Νόσος κλπ) σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.
Ο θεραπευτικός της ρόλος συνίσταται στην μοναδική της δυνατότητα να τροποποιεί την οξυγόνωση των διαφόρων ιστών και οργάνων με ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αμυντικών και επουλωτικών μηχανισμών του οργανισμού όταν η συνήθης μεταφορά οξυγόνου δεν επαρκεί για το ανάλογο αποτέλεσμα.
Η θεραπεία συνίσταται στην εισπνοή 100% οξυγόνου σε πίεση μεγαλύτερη από τη φυσιολογική ατμοσφαιρική πίεση (ΗΒΟ).
Κατά την διάρκεια της συνεδρίας η πίεση του οξυγόνου στους ιστούς αυξάνει σημαντικά ∙ τόσο στους φυσιολογικούς ιστούς όσο και στους ιστούς που υπάρχει βλάβη της κυκλοφορίας εφόσον δεν έχει καταργηθεί πλήρως.
Η θεραπεία αυτή είναι μια ανώδυνη διαδικασία που μπορεί να έχει σημαντικότατα αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, όταν ένα έλκος ανθίσταται στην επούλωση εξαιτίας ανεπαρκούς παροχής αίματος, η χορήγηση οξυγόνου υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης μπορεί να αυξήσει την οξυγόνωση πέριξ του έλκους , να βελτιώσει την επουλωτική ικανότητα καθώς και να τροποποιήσει επί τα βελτίω την ανοσολογική απάντηση.
Το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό μας και ο κατάλληλος εξοπλισμός καθιστούν εφικτή την αντιμετώπιση και βαρέως πασχόντων ασθενών σε υπερβαρικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, ανεξαρτήτως του προβλήματος από μόνη της η θεραπευτική παρέμβαση με χορήγηση οξυγόνου υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης δεν αρκεί για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να συνδυάζεται με καθημερινή ιατρική φροντίδα καθώς και χειρουργική και φαρμακευτική παρέμβαση από τις ανάλογες ειδικότητες με τις οποίες οι ιατροί της ΜΥΠΙ είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία.
Ανάλογα με την αιτία της χορήγησης ΗΒΟ η παρέμβαση της Μονάδος επηρεάζει ένα ευρύ κλινικό φάσμα νόσων/ συνδρόμων που σχετίζονται με ειδικότητες του Χειρουργικού – Παθολογικού Τομέα και συμβάλει στη επιτυχή έκβαση θεραπευτικών στόχων που ποικίλουν από την επιτάχυνση της αποκατάστασης και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών έως και αυτήν καθ’ αυτήν την επιβίωση των ασθενών.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
→ παρέχει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου στους υποξικούς ιστούς
→ ενισχύει την επούλωση τραυμάτων διεγείροντας την αύξηση των ινοβλαστών, τη σύνθεση κολλαγόνου και τη νεοαγγείωση
→ συμπιέζει τις φυσαλίδες αέρα και συμβάλει στην εξάλειψή τους
→ ενισχύει την αντιμικροβιακή δραστηριότητα για την αναστολή της λοίμωξης
→ ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων ενάντια στις λοιμώξεις
→ επάγει την αγγειοσύσπαση μειώνοντας το οίδημα
→ εξουδετερώνει τις επιδράσεις των δηλητηρίων και των τοξινών σε κυτταρικό επίπεδο
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
1. Εμβολή αέρα
2. Καταδυτική νόσος
3. Αεριογόνος γάγγραινα και άλλες νεκρωτικές λοιμώξεις μαλακών ιστών
4. Δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα ή κυάνιο
5. Χρόνια ανθιστάμενη οστεομυελίτιδα
6. Εγκαύματα
7. Μετακτινικές βλάβες
8. Οξείες τραυματικές βλάβες (πχ συνθλιπτικό τραύμα)
9. Ενίσχυση της επούλωσης σε επιλεγμένα προβληματικά τραύματα (πχ διαβητικά έλκη με επιπλοκές της μικροκυκλοφορίας)
10. Οξεία κώφωση
11. Επαπειλούμενα μοσχεύματα και κρημνοί
12. Άσηπτη οστική νέκρωση
Οι ανωτέρω ενδείξεις επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Υπερβαρικής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας.
Η Μονάδα εφημερεύει καθημερινά επί 24ωρου βάσεως ώστε να καλύψει εκτός από τα προγραμματισμένα και τα επείγοντα για θεραπεία περιστατικά και είναι σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας» σε περίοδο στρατιωτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με επιπλοκές που χρήζουν θεραπευτικής παρέμβασης με ΗΒΟ.
ΔΟΜΗ
Ιατρικό Προσωπικό:
Το ιατρικό προσωπικό αποτελείται από την Διευθύντρια και 2 Επιμελητές Β΄.
Νοσηλευτικό Προσωπικό:
Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελείται από την προϊσταμένη, την υπεύθυνη και 4 νοσηλευτές- νοσηλεύτριες.
ΧΩΡΟΙ
Κύρια αίθουσα με τον υπερβαρικό θάλαμο, το σύστημα πυρόσβεσης, τον ηλεκτρολογικό πίνακα, το ηλεκτρονικό χειριστήριο και το μηχανοκίνητο χειριστήριο του θαλάμου.
Γραφεία Ιατρών 2
Χώροι Νοσηλευτικού Προσωπικού 2 (γραφείο προϊσταμένης και χώρος νοσηλευτών)
Μηχανοστάσιο
Αίθουσα αλλαγών
Εξωτερικό ιατρείο
Βοηθητικοί χώροι 1 (αίθουσα αναμονής ασθενών)
Τουαλέτες 2 (προσωπικού και ασθενών)
Χώρος Υγροποιημένου Οξυγόνου (εκτός του κτιρίου)
ΕΡΓΟ
Η λειτουργία της Μονάδας Υπερβαρικής Ιατρικής (ΜΥΠΙ) έχει ιδιαιτερότητες όσον αφορά τις συνθήκες λειτουργίας της και απαιτεί την συνεχή εγρήγορση του ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού.
Η ασφάλεια των νοσηλευομένων αλλά και του προσωπικού της Μονάδας κατέχει την κύρια θέση σε όλο το φάσμα των ενεργειών, αυτών που συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Μ.ΥΠ.Ι.
Ενδεικτικά του κλινικού έργου της Μονάδος σας αναφέρουμε τα πεπραγμένα κατά το προηγούμενο έτος.
Κατά το 2015 διεξήχθησαν στον Υπερβαρικό θάλαμο της Μονάδας 3979 θεραπευτικές συνεδρίες.
Αφορούσαν 3906 εξωτερικών ασθενών, 24 συνεδρίες ασθενών από όμορες Κλινικές του Νοσοκομείου και 121 συνεδρίες από εσωτερικούς ασθενείς άλλων Νοσοκομείων.
Επίσης, στη Μονάδα λειτουργεί εξωτερικό ιατρείο με προγραμματισμένα ραντεβού για περιστατικά που εμπίπτουν στο θεραπευτικό της πλαίσιο:
α) της Υπερβαρικής Ιατρικής (καθημερινά)
β) της Καταδυτικής Ιατρικής (Τρίτη - Πέμπτη)
Επίσης εξετάζονται μη περιπατητικοί (εσωτερικοί) ασθενείς σε κλινικές ή μονάδες και άλλων Νοσοκομείων από γιατρούς της ΜΥΠΙ, προκειμένου να εκτιμηθεί η ένδειξη και δυνατότητα νοσηλείας τους.
Κατά το 2015 εξετάσθηκαν 437 δύτες και ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία.
Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
1. Μετεκπαίδευση Ιατρών. Αναμένεται και η έγκριση θέσεων Εξειδίκευσης στην Υπερβαρική και Καταδυτική Ιατρική
2. Εκπαιδευτικά μαθήματα ιατρών με Ειδικότητα που σχετίζεται με την Υπερβαρική Ιατρική (ΩΡΛ, Διαβητολόγοι, Αγγειοχειρουργοί, Χειρουργοί Μεταμοσχεύσεων, Γναθοχειρουργοί κ.λ.π.), τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εκάστοτε Κλινικής
3. Εκπαιδευτικά μαθήματα Φοιτητών/τριών
4. Εκπαιδευτικά μαθήματα σπουδαστών/τριών του ΤΕΙ νοσηλευτών/τριών και των ειδικοτήτων Νοσηλευτικής των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκρατείου.
5. Ενημέρωση συναδέλφων του εξωτερικού (ιατρών, νοσηλευτών, πανεπιστημιακών) κατά την επίσκεψή τους στο Νοσοκομείο στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως την Δημόσια Υγεία, την Καταδυτική Ιατρική και την Ιατρική της Εργασίας
6. Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μονάδας Υπερβαρικής. Ενδεικτικά παρατίθεται το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Μονάδας για το 2015, το οποίο περιλαμβάνει: μετεκπαιδευτικά μαθήματα (Τρίτη – Πέμπτη), βιβλιογραφική ενημέρωση (Τετάρτη), ερευνητικά πρωτόκολλα, εργασίες: δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, εισηγήσεις σε συνέδρια, μετεκπαιδευτικές ομιλίες, συμμετοχή σε πιστοποιημένα μετεκπαιδευτικά προγράμματα και συμμετοχή σε συνέδρια.
Γ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Συμμετοχή σε ερευνητικά πρωτόκολλα σε συνεργασία με άλλες κλινικές και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εξωτερική άποψη της Μονάδας Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής
Εσωτερική άποψη της Μονάδας Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής
Εσωτερική άποψη της Μονάδας Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής